Voedselintoleranties en - overgevoeligheden

Voedselintoleranties en overgevoeligheden aan bepaalde voedingsmiddelen treden steeds meer op de voorgrond. Ze komen voor bij volwassenen, tieners en kinderen. De klachten zijn uitgebreid en voor iedereen anders. U kunt last krijgen van extreme vermoeidheid en klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, slaapstoornissen of spier- en gewrichtspijnen. Het klachtenpatroon is wisselend, klachten komen en gaan en kunnen krachtig of zwak zijn. Stresssituaties, hormonale schommelingen en ziekte kunnen deze klachten doen opduiken of doen toenemen.

Welke voedselovergevoeligheden bestaan er?

Er bestaan verschillende reacties op voeding die tot klachten lijden. Er bestaan klassieke voedingsallergieën, pseudo-allergieën, intoleranties, immuuncomplex allergieën en malabsorptieklachten.

De klassieke voedselallergieën zoals voor koemelk, kippenei, tarwe, pinda, vis, soja enzovoort worden door IgE-antistoffen gemedieerd en kan men opsporen met allergietesten. Wanneer men dergelijke allergieën heeft, geeft zelfs de kleinste hoeveelheid van het voedingsmiddel waarvoor men allergisch is een allergische reactie. Deze allergietesten kunnen uitgevoerd worden door een dokter.

Pseudo-allergische reacties zijn reacties die niet door antistoffen in gang gezet worden. Hierbij zijn tal van voedingsmiddellen zoals salicylaten, histamine, tyramine en kleurstoffen de boosdoener. Deze allergische reacties kan men niet opsporen met een medische test. Pseudo-allergieën gaan vaak samen met andere aandoeningen die een extra vorm van stress geven op het lichaam. (ADHD, spastisch colon, migraine, spierpijnen, premenstrueel syndroom (PMS), slaapstoornissen, chronische vermoeidheid). Bepaalde medicatie en supplementen kunnen reacties uitlokken of versterken.

Bij intoleranties ligt het probleem bij de vertering en de opname in het maagdarmstelsel. Zo zijn malabsorptie van lactose of fructose een veelvoorkomend probleem. Een H2-ademtest kan deze intoleranties opmerken. Glutenintolerantie is een aandoening waarbij IgA-antistoffen reageren op gluten en gliadinen, eiwitten uit granen.

Immuuncomplex gemedieerde allergieën zijn allergische reacties op grotere hoeveelheden van melkproducten en graansoorten. De reacties uiten zich meestal een dag na de inname. Een bloedanalyse zal een verhoogde waarde aan IgG-antistoffen aangeven.

Bij malabsorptie is het lichaam niet in staat om een voedingsstof op te nemen. Dit leidt vaak tot tekorten in het lichaam en klachten zoals diarree, krampen en een opgeblazen gevoel.

 

Aanpassen van de voeding

De voedingsmiddelen die aanleiding geven tot allergische reacties kunnen best uit de voeding worden gehaald. Onze diëtiste begeleidt u met een eliminatiedieet van drie weken waarbij gekeken wordt of de klachten verminderen en/of verdwijnen. Daarna helpen we u om uw persoonlijk tolerantieniveau te bepalen voor de geëlimineerde voedingsmiddelen. Zo kan na de eliminatie een gezond en evenwichtig voedingspatroon opgesteld worden waarbij klachten miniem of nihil zijn.

Intake gesprek 1u 

Tijdens deze eerste consultatie wordt er een grondige anamnese en een vragenlijst afgenomen over de bestaande klachten. Daarbij worden uw huidige voedingsgewoontes en uw klachtenprofiel besproken. Uitslagen van medische testen, zoals bloed- en urine analyses kunnen zinvolle informatie geven.

Concreet voedingsadvies  

Een week later komt u terug op consultatie. Het persoonlijke voedingsschema dat voor u werd opgesteld wordt toegelicht. Het eliminatiedieet wordt voorzien van duidelijke voedingslijsten, zo weet u duidelijk wat wel en niet mag eten in de eliminatieperiode.         

Opvolging

In de opvolggespreken wordt de afgelopen periode besproken. Bij eventuele problemen of ongemakken bij de voeding kan het schema in overleg aangepast worden. 

Referenties

http://www.fibromyalgie.be/index.php/archief/verslagen-symposia/88-voedselintoleranties

Go to top