Waarmee kan een seksuoloog u helpen?

 

 

Beleeft u niet wat u zou willen beleven tijdens seks? Dan kan onze seksuoloog hierbij helpen! Wat u kan verwachten? Een open gesprek over de moeilijkheden en problemen die u ervaart vormt de start van een aangepaste behandeling op maat!

Voorbeelden van veel voorkomende seksuele problemen waarmee wij u kunnen helpen:

 

 

De ene persoon heeft veel zin in seks, de andere heeft minder of zelfs geen zin in seks. In een relatie kan dit verschil in seksuele behoefte, ook wel libidoverschil genoemd, als een probleem ervaren worden door één of beide partners.  Ziet u de invulling van seks anders dan uw partner? Ook dat kan voor ontevredenheid zorgen binnen uw relatie.

Lukt het niet om seksuele fantasieën op te wekken? Verlangt u niet naar seksuele activiteit? Of heeft u net het idee dat seks een te grote rol speelt en invulling krijgt in uw leven? Indien u dit als probleem ervaart, kunt u hiervoor bij uw seksuoloog terecht. Zij zal samen met u op zoek gaan naar factoren die invloed hebben op uw seksuele functioneren zoals leeftijd, geslacht en levenswijze. 

Problemen met vochtig worden bij de vrouw

Seksuele opwinding kan worden onderverdeeld in lichamelijke en belevingsaspecten. De vaststelling van een probleem met seksuele opwinding kan gebaseerd zijn op fysiologische, genitale informatie, maar vaker melden vrouwen een probleem met de subjectieve opwinding (“ik voel niets, ik beleef er weinig aan”).

Erectieprobleem bij de man

Lukt het vaak niet om een erectie te krijgen of in stand te houden tot het einde van de seksuele activiteit? Indien dit onvermogen van psychische aard is, kunnen we samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen.

Krijgt u geen orgasme of duurt het zeer lang voordat u klaarkomt? Het is goed mogelijk om van seks te genieten zonder tot een orgasme te komen. Als u dit eerder als een gemis of een probleem ziet, kan u hierover spreken met uw seksuoloog.

Ervaart u angsten en remmingen die het genieten van seksualiteit in de weg staan? Angst of afkeer van seks kan gevoed worden door opvoeding of aanleg, door bepaalde informatie of door negatieve ervaringen. Voorbeelden zijn angst voor controleverlies, angst geen goede minnaar te zijn, angst een soa op te lopen, etc. 

Wanneer de zaadlozing optreedt met minimale stimulatie voor, tijdens of kort na de penetratie, waarbij u als man het gevoel heeft geen controle te hebben over de zaadlozing, spreken we van voortijdige zaadlozing. Dit vlugge orgasme onderbreekt de seksuele activiteit meteen en vermindert de seksuele bevrediging bij u en uw partner. 

dyspareunie

Heeft u last van pijn aan of rond de geslachtsdelen tijdens of na seksuele activiteit? Er worden twee soorten dyspareunie onderscheiden: Diepe dyspareunie is pijn bij penetratie, diep in de vagina of in de onderbuik. Terwijl oppervlakkige dyspareunie pijn veroorzaakt bij het binnengaan van de vagina door een penis, tampon, vinger, ..

vaginisme

Heeft u last van samentrekkingen van de bekkenbodemspieren, waardoor uw vagina zich afsluit? Het inbrengen van een voorwerp, vingers of penis kan dan onmogelijk of pijnlijk zijn.

Heeft u soms twijfels over uw geaardheid? Bent u geboren als jongen/man maar voelt u zich eerder een vrouw (of andersom)? Kunt u zichzelf maar moeilijk acceptateren of voelt u zich slecht omdat anderen u vreemd bekijken?

Voor alle bovenstaande problemen of moeilijkheden kunt u raad vragen aan uw seksuoloog!

Hoe ziet seksuologische hulpverlening eruit?

Aanmelding

U meldt zich aan (telefonisch of via e-mail of via de website). U kunt dit doen vanuit een eigen bezorgdheid, maar het kan ook na doorverwijzing (bv. gynaecoloog, huisarts). Er wordt een afspraak met u gemaakt voor een verkennend gesprek.

Intake

Tijdens het intakegesprek doorloopt de seksuoloog met u een anamnese. Dit is een gesprek waarin een zo volledig mogelijk beeld wordt geschetst van de huidige problematiek, hulpvragen, uw voorgeschiedenis en worden uw verwachtingen ten aanzien van de therapie in kaart gebracht. Indien nodig wordt er een doorverwijzing besproken.

Therapie

De therapie bestaat voornamelijk uit gesprekstherapie (consult van 50 min.) die gericht is op ondersteuning, structurering, inzichtverwerving, verandering en verwerking. Tijdens het therapeutisch proces worden de verscheidene oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van het seksuele probleem in kaart gebracht. Het kan hierbij om zowel lichamelijke, psychosociale, als individuele als relationele aspecten gaan. Vervolgens wordt samen gezocht naar mogelijke oplossingen. Indien aangewezen kunnen ook vaardigheidsgerichte opdrachten gegeven worden.

Go to top